Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki Ośrodek Zdrowia " Markusy" - Jadwiga Arndt

zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to choroba czynnościowa przewodu pokarmowego charakteryzująca się zaburzeniami w oddawaniu stolca (biegunki, zaparcia), którym towarzyszy często ból i/lub wzdęcia brzucha ustępujące lub łagodniejące po wypróżnieniu.

Istotnym zaleceniem jest łatwostrawna dieta, stałe pory posiłków w małych ilościach, odpowiednia ilość czasu na ich spożywanie oraz defekacja. Niewłaściwa dieta może nasilić objawy - w zależności od typu choroby - postacibiegunkowej (3 wypróżnienia w ciągu dnia, papkowaty lub wodnisty stolec, parcie na stolec) lub zaparciowej (mniej niż 3 wypróżnienia w tygodniu, twardy lub "bobkowaty" stolec, duży wysiłek towarzyszący defekacji). Większość pacjentów z zespołem jelita drażliwego jest wrażliwa na drożdże, mleko, groszek, kukurydzę, jęczmień, wołowinę, kurczaki, soję, skorupiaki, orzeszki, fasolę i ryby.

Dieta w postaci zaparciowej polega na stopniowym zwiększaniu w dziennej racji pokarmowej produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego, zaczynając od 1 łyżki stołowej otrąb lub płatków owsianych w ciągu dnia, dochodzącdo 20-30 g/dzień. Tego typu menu poprawia perystaltykę jelita grubego, zatrzymując część wody w stolcu.

W postaci biegunkowej należy stosować diete ubogobłonnikową, oczyszczone produkty zbożowe i oceniać tolerancję organizmu na błonnik pokarmowy dodawany do potraw, niekiedy nasila wzdęcia.

Wskazówki dietetyczne dla chorych w okresie biegunki:

Rodzaje produktów Zalecane Przeciwwskazane
Płyny słaba kawa z zabielaczem, słaba herbata, kawa zbożowa, mleka i śmietanka tylko przy braku nietolerancji mleka, rozcieńczone soki owocowe i warzywne mleko i kefiry, jogurty (przy występującej nietolerancji na laktozę), mocnakawa i herbata, napoje alkoholowe
Sery twaróg i sery topione niskotłuszczowe (tylko przy braku nietolerancji na laktozę tłuste sery żółte i topione
Tłuszcze masło, miękkie margaryny (np.słoneczna, kujawska, itp.) smalec, słonina, łój wołowy, topione masło
Jaja gotowane na miękko nadmierne spożycie żółtek
Mięso cielęce, wołowe, indyk, kurczaki, królik, chude ryby gotowane (np. sandacz, dorsz) tlusta wieprzowina, baranina, podroby i dziczyzna, tłusty drób (kaczki, gęsi)
Wędliny parówki delikatesowe, szynka, polędwica pozostałe wędliny i pasztety
Zupy buliony, przecierane warzywa, rosół (chudy) zupy zabielane śmietaną i o dużej zawartości warzyw (np. kapusty, buraków itp.) oraz kasz
Produkty zbożowe biały chleb pszenny, bułki, drobnemakarony, kaszka pszenna, ryż łuszczony, biszkopty, ciasteczka "petit beuerry" pieczywo ciemne- razowe, chleb z dodatkiem błonnikai ziaren (np.słonecznika, sezamu itp.), tłuste pieczywo piekarnicze
Warzywa marchew, sałata, ziemniaki, (najlepiej purre), rzodkiewki, pomidory (bez skórki), ogórki (indywidualna tolerancja)

o dużej zawartości błonnika pokarmowego (kapustne, buraki, brukselka, kalafior, groszek, strączkowe suche, świeża fasolka, kalarepa)

Owoce jabłka (mus), pestkowe przecierane, banany, owoce cytrusowe, arbuz pestkowe nieprzecierane (np. truskawki, maliny, porzeczki), morele, śliwki, gruszki, ananasy
Desery i słodycze galaretki owocowe, kisiele, budynie, lody (przy braku nietolerancji na laktozę) czekolady, bita śmietana, ciastka i cukierki z dodatkiem czekolady, orzechy, konfitury z owoców pestkowych
Przyprawy sól, cukier, kminek, pietruszka, kwasek cytrynowy, sok z cytryny korzenne, musztarda, chrzan, curry i chili, ostra papryka i pieprz

Wskazówki dietetyczne dla chorych w okresie zaparcia:

Rodzaje produktów Zalecane Przeciwwskazane
Płyny mleko 0,5 lub 1,5%, kefir, jogurty, maślanka, kawa zbożowa, słaba herbata, napary ziołowe, napoje fermentowane z mleka, woda mieneralna, łącznie około 2 l dziennie napoje alkoholowe, kakao, czekolada, mocna kawa i herbata
Sery twaróg i biały ser chudy lub półtłusty pozostałe
Tłuszcze oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, olej z oliwek, margaryny miękkie (np. słoneczna) i masło w ograniczonych ilościach smalec, słonina, łój wołowy, topione masło
Jaja białka, żółtka do 3 sztuk tygodniowo duże ilości żółtek
Mięso chude: cielęcina, wołowina, indyk, kurczaki, królik tłuste: wieprzowina, baranina, podroby i dziczyzna
Ryby chude: dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś, pstrąg, okoń, karp pozostałe ryby
Wędliny chuda szynka, polędwica, parówki delikatesowe pozostałe i pasztety
Zupy na wywarach z włoszczyzny, warzywne, krupniki, mleczno- owocowe, zagęszczane zawiesiną z mąki i mleka na tłustych wywarach z kości, mięsa i drobiu oraz ryb, zaprawione śmietaną
Produkty zbożowe pieczywo ciemne, o dużej zawartości błonnika, razowe, żytnie, graham, z dodatkiem otrąb i ziaren, pieczywo chrupkie, pumpernikiel itp., otręby pszenne, muesli. Mąki: żytnia, pszenna niskiego przemiału, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne chleb pszenny z wysokiego przemiału, mąki z wysokiego przemiału, ziemniaczana, kasze: manna, kukurydziana, ryż
Warzywa wszystkie warzywa a zwłaszcza bogate w błonnik pokarmowy (kapustne, buraki, brukiew, kalarepa, itp.), ziemniaki gotowane, pieczone, purre frytki, placki ziemniaczane
Owoce wszystkie owoce. Łączne spożycie owoców i warzyw 1/4- 1/2 kg dziennie banany (wrażliwość indywidualna na zwiększenie zaparć)
Desery i słodycze surowe owoce, kompoty, galaretki, budynie, powidła, miód, dżemy i marmolady, cukierki twarde np. landrynki czekolada i cukierki czekoladowe, pralinki, ciastka w czekoladzie, konfitury wysokosłodzone, torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody
Przyprawy liście laurowe, angielskie ziele, koperek, wanilia, sok z cytryny, pozostałe w ograniczonych ilościach  

 

Zegar

Kalendarium

Kwiecień 2024
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Imieniny