chorobie refluksowej przełyku
CHOROBA REFLUKSOWA PRZEŁYKU – GERD
Zalecenia dietetyczne:
Podstawowym elementem nie farmakologicznego leczenia choroby jest DIETA !
Zaleca się dietę zbilansowaną, czyli zawierającą w swoim składzie odpowiednią ilość białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin, makro i mikroelementów, z odpowiednią dla wieku, płci i aktywności fizycznej podażą kalorii zapewniającą utrzymanie należnej masy ciała. Czasowe ograniczenia kaloryczne należy stosować u osób, u których konieczna jest redukcja masy ciała. Zalecenia dietetyczne powinny uwzględniać inne schorzenia, stąd też mimo ogólnych zasad należy je traktować bardzo indywidualnie, a niektórzy chorzy mogą wymagać konsultacji dietetycznej. Objawy choroby mogą pojawić się po produktach nie wymienionych w niniejszej tabeli bądź wymienionych jako niedopuszczalne. Dlatego każdy chory powinien prowadzić indywidualną obserwację i eliminować z diety produkty, które mu szkodzą.
Produkty zalecane i niezalecane w GERD:
Produkty/ potrawy |
Zalecane |
Niezalecane |
Tłuszcze |
masło, margaryna, oleje roślinne w niewielkich ilościach
|
smalec, słonina
|
Słodycze |
cukier i miód w małych ilościach, kompoty, musy, dżemy niskosłodzone, najlepiej bez pestek, w małych ilościach biszkopty, ciasta biszkoptowe z galaretką |
czekolada, wyroby czekoladowe, chałwa, torty, ciastka: tortowe z kremem, francuskie, orzechowe, pączki, faworki, desery: z bitą śmietaną, z kremem |
Mięso |
gotowane, duszone, bez smażenia, pieczone (folia aluminiowa, pergamin, rękaw foliowy), mięso chude: kurczak, indyk (bez skóry), cielęcina, chuda wołowina, chuda wieprzowina w małej ilości, królik, ryba chuda: słodkowodna (np. leszcz, okoń, sandacz), morska (np. dorsz, morszczuk, sola), ryba tłusta słodkowodna i morska w małych ilościach, wędliny chude: wieprzowe, drobiowe, wołowe |
smażone, pieczone, duszone z uprzednim smażeniem, mięsa tłuste: wieprzowe (np. boczek, karkówka, żeberka, golonka ze skórą), gęś, baranina, kaczka, pasztety, mięso drobiowe ze skórą, konserwy mięsne, podroby, tłuste wędliny ( w tym kiełbasa), wędliny wędzone (kiełbasa, szynka) |
Mleko i przetwory mleczne |
mleko słodkie (do 2% tłuszczu), mleko zsiadłe, kefir, jogurty naturalne i owocowe, twaróg chudy, ser homogenizowany, ser kozi |
mleko tłuste (3,2% i więcej tłuszczu), mleko czekoladowe, kakao, twaróg tłusty, sery: żółty, topiony, pleśniowy, ser feta, ser fromage, śmietana |
Produkty zbożowe |
pieczywo jasne, mąka pszenna, kasze: drobne np. manna ryż makarony |
pieczywo: razowe, pełnoziarniste, z dodatkiem czosnku i bakalii, kasza gryczana, makarony razowe |
Ziemniaki |
gotowane w postaci puree( bez dodatku masła), pyzy |
frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, chipsy |
Owoce |
banany w ograniczonych ilościach, jabłka gotowane lub zapieczone w piekarniku w ograniczonych ilościach, inne owoce w ograniczonych ilościach: maliny, winogrona, brzoskwinie, morele, jagody, truskawki, arbuzy |
cytrusy: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, agrest, owoce suszone |
Warzywa |
warzywa i przetwory warzywne gotowane lub przygotowane na parze, pomidory sparzone bez skórki w ograniczonych ilościach, surówki w ograniczonych ilościach, burak, dynia, marchew, szpinak, kabaczki, sałata, brokuły |
przetwory pomidorowe, cebula, por, czosnek, papryka, karczochy, warzywa strączkowe, szparagi, warzywa z dodatkiem octu, warzywa kapustne, ogórek, rzodkiewka, warzywa zasmażane, z dodatkiem sosów, śmietany, majonezu |
Przyprawy |
sól w ograniczonych ilościach, sok z cytryny, koper włoski, szałwia, koperek, bazylia, oregano, rozmaryn, estragon, wanilia |
papryka, curry, pieprz, musztarda, chrzan, tabasco, mięta, ocet
|
Zupy |
chude zupy na chudym mięsie( np. pierś z kurczaka, indyka), zupy z warzyw strączkowych i kapustnych w małych ilościach |
gotowane na wywarze z tłustych mięs, zabielane śmietaną lub zasmażką |
Sosy |
chude sosy na jogurcie naturalnym lub chudym mleku w małych ilościach |
pikantne, mocno przyprawione, na wywarze z tłustych mięs, zagęszczane śmietaną, zasmażką, majonez i sosy na bazie majonezu |
Napoje |
woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe np.. rumianek, koper włoski ( z wyjątkiem miętowej), herbaty owocowe z dozwolonych owoców (np. malinowa), rozcieńczone soki z owoców jagodowych (malina, porzeczka) w ograniczonych ilościach, kawa zbożowa z chudym mlekiem, chude mleko, siemię lniane mielone, alkohole w bardzo ograniczonych ilościach do zaprzestania spożycia w przypadku nasilonych dolegliwości |
kawa naturalna, mocna czarna herbata, herbata miętowa, herbaty owocowe z niezalecanych owoców, napoje gazowane, alkohol niskoprocentowy (szczególnie piwo, białe wino), drinki alkoholowe z dodatkiem soków, napojów gazowanych lub soku pomidorowego, napoje słodzone, napoje wysokoenergetyczne wysokosłodzone, płynna czekolada, kakao |