Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki Ośrodek Zdrowia " Markusy" - Jadwiga Arndt

chorobie refluksowej przełyku

CHOROBA REFLUKSOWA PRZEŁYKU – GERD

Zalecenia dietetyczne:

Podstawowym elementem nie farmakologicznego leczenia choroby jest DIETA !

Zaleca się dietę zbilansowaną, czyli zawierającą w swoim składzie odpowiednią ilość białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin, makro i mikroelementów, z odpowiednią dla wieku, płci i aktywności fizycznej podażą kalorii zapewniającą utrzymanie należnej masy ciała. Czasowe ograniczenia kaloryczne należy stosować u osób, u których konieczna jest redukcja masy ciała. Zalecenia dietetyczne powinny uwzględniać inne schorzenia, stąd też mimo ogólnych zasad należy je traktować bardzo indywidualnie, a niektórzy chorzy mogą wymagać konsultacji dietetycznej. Objawy choroby mogą pojawić się po produktach nie wymienionych w niniejszej tabeli bądź wymienionych jako niedopuszczalne. Dlatego każdy chory powinien prowadzić indywidualną obserwację i eliminować z diety produkty, które mu szkodzą.

Produkty zalecane i niezalecane w GERD:

Produkty/ potrawy

Zalecane

Niezalecane

Tłuszcze

masło,

margaryna,

oleje roślinne w niewielkich ilościach

 

smalec,

słonina

 

Słodycze

cukier i miód w małych ilościach,

kompoty, musy, dżemy niskosłodzone, najlepiej bez pestek, w małych ilościach biszkopty, ciasta biszkoptowe z galaretką

czekolada, wyroby czekoladowe, chałwa, torty, ciastka: tortowe z kremem, francuskie, orzechowe, pączki, faworki, desery: z bitą śmietaną, z kremem

Mięso

gotowane, duszone, bez smażenia, pieczone (folia aluminiowa, pergamin, rękaw foliowy),

mięso chude: kurczak, indyk (bez skóry), cielęcina, chuda wołowina, chuda wieprzowina w małej ilości, królik, ryba chuda: słodkowodna (np. leszcz, okoń, sandacz), morska (np. dorsz, morszczuk, sola), ryba tłusta słodkowodna i morska w małych ilościach, wędliny chude: wieprzowe, drobiowe, wołowe

smażone, pieczone, duszone z uprzednim smażeniem, mięsa tłuste: wieprzowe (np. boczek, karkówka, żeberka, golonka ze skórą), gęś, baranina, kaczka, pasztety, mięso drobiowe ze skórą, konserwy mięsne, podroby, tłuste wędliny ( w tym kiełbasa), wędliny wędzone (kiełbasa, szynka)

Mleko i przetwory mleczne

mleko słodkie (do 2% tłuszczu), mleko zsiadłe, kefir, jogurty naturalne i owocowe, twaróg chudy, ser homogenizowany, ser kozi

mleko tłuste (3,2% i więcej tłuszczu), mleko czekoladowe, kakao, twaróg tłusty, sery: żółty, topiony, pleśniowy, ser feta, ser fromage, śmietana

Produkty zbożowe

pieczywo jasne, mąka pszenna,

kasze: drobne np. manna

ryż

makarony

pieczywo: razowe, pełnoziarniste, z dodatkiem czosnku i bakalii, kasza gryczana, makarony razowe

Ziemniaki

gotowane w postaci puree( bez dodatku masła), pyzy

frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, chipsy

Owoce

banany w ograniczonych ilościach, jabłka gotowane lub zapieczone w piekarniku w ograniczonych ilościach,

inne owoce w ograniczonych ilościach: maliny, winogrona, brzoskwinie, morele, jagody, truskawki, arbuzy

cytrusy: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych,

gruszki,

śliwki,

czereśnie,

wiśnie,

agrest,

owoce suszone

Warzywa

warzywa i przetwory warzywne gotowane lub przygotowane na parze, pomidory sparzone bez skórki w ograniczonych ilościach, surówki w ograniczonych ilościach,

burak,

dynia,

marchew,

szpinak,

kabaczki,

sałata,

brokuły

przetwory pomidorowe,

cebula,

 por,

czosnek,

papryka,

karczochy,

warzywa strączkowe,

 szparagi,

warzywa z dodatkiem octu,

warzywa kapustne,

ogórek,

rzodkiewka,

warzywa zasmażane,

z dodatkiem sosów, śmietany, majonezu

Przyprawy

sól w ograniczonych ilościach,

sok z cytryny,

koper włoski, szałwia,

koperek,

bazylia, oregano,

rozmaryn,

estragon,

wanilia

papryka,

curry,

pieprz,

musztarda,

chrzan,

tabasco,

mięta,

ocet

 

Zupy

chude zupy na chudym mięsie( np. pierś z kurczaka, indyka), zupy z warzyw strączkowych i kapustnych w małych ilościach

gotowane na wywarze z tłustych mięs, zabielane śmietaną lub zasmażką

Sosy

chude sosy na jogurcie naturalnym lub chudym mleku w małych ilościach

pikantne, mocno przyprawione, na wywarze z tłustych mięs, zagęszczane śmietaną, zasmażką, majonez i sosy na bazie majonezu

Napoje

woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe np.. rumianek, koper włoski ( z wyjątkiem miętowej), herbaty owocowe z dozwolonych owoców (np. malinowa), rozcieńczone soki z owoców jagodowych (malina, porzeczka) w ograniczonych ilościach, kawa zbożowa z chudym mlekiem, chude mleko, siemię lniane mielone, alkohole w bardzo ograniczonych ilościach do zaprzestania spożycia w przypadku nasilonych dolegliwości

kawa naturalna, mocna czarna herbata, herbata miętowa, herbaty owocowe z niezalecanych owoców, napoje gazowane, alkohol niskoprocentowy (szczególnie piwo, białe wino), drinki alkoholowe z dodatkiem soków, napojów gazowanych lub soku pomidorowego, napoje słodzone, napoje wysokoenergetyczne wysokosłodzone, płynna czekolada, kakao

 

Zegar

Kalendarium

Kwiecień 2024
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Imieniny