zbyt niskim poziomie potasu
HIPOKALIEMIA - to zbyt niskie stężenie potasu w surowicy krwi- poniżej 3,5 mmol/l. Przyczynami hipokaliemii są między innymi: niedostateczna podaż potasu w diecie, utrata w wyniku wymiotów ibiegunek lub wydalanie wraz z moczem w następstwie stosowania leków, np. moczopędnych. Objawami hipokaliemii mogą być: groźne zaburzenia rytmu serca, osłabienie siły mięśniowej, zaparcia, zatrzymanie moczu lub zaburzenia neurologiczne. Do działań profilaktycznych, zabezpieczających pacjenta przed hipokaliemią, należy między innymi dieta o podwyższonej zawartości potasu.
Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, zaleca się zwiększenia spożycia warzyw i innych pokarmów pochodzenia roślinnego bogatych w potas, np. pomidory (4-5 porcji lub 300 g/d.)
Przykłady produktów o dużej zawartości potasu:
morele suszone | 1666 mg |
fasola biała, nasiona suche | 1188 mg |
figi suszone | 938 mg |
rodzynki | 833 mg |
nasiona słonecznika | 793 |
orzechy laskowe | 616 mg |
awokado | 600 mg |
orzechy włoskie | 474 mg |
ziemniaki | 443 mg |
pietruszka, korzeń | 399 mg |
banan | 395 mg |
brokuły | 385 mg |
groszek zielony, świeży | 353 mg |
seler naciowy | 320 mg |
kalarepa | 304 mg |
pomidor | 282 mg |