Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki Ośrodek Zdrowia " Markusy" - Jadwiga Arndt

zbyt niskim poziomie potasu

HIPOKALIEMIA - to zbyt niskie stężenie potasu w surowicy krwi- poniżej 3,5 mmol/l. Przyczynami hipokaliemii są między innymi: niedostateczna podaż potasu w diecie, utrata w wyniku wymiotów  ibiegunek lub wydalanie wraz z moczem w następstwie stosowania leków, np. moczopędnych. Objawami hipokaliemii mogą być: groźne zaburzenia rytmu serca, osłabienie siły mięśniowej, zaparcia, zatrzymanie moczu lub zaburzenia neurologiczne. Do działań profilaktycznych, zabezpieczających pacjenta przed hipokaliemią, należy między innymi dieta o podwyższonej zawartości potasu.

Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, zaleca się zwiększenia spożycia warzyw i innych pokarmów pochodzenia roślinnego bogatych w potas, np. pomidory (4-5 porcji lub 300 g/d.)

Przykłady produktów o dużej zawartości potasu:

morele suszone 1666 mg
fasola biała, nasiona suche 1188 mg
figi suszone 938 mg
rodzynki 833 mg
nasiona słonecznika 793
orzechy laskowe 616 mg
awokado 600 mg
orzechy włoskie 474 mg
ziemniaki 443 mg
pietruszka, korzeń 399 mg
banan 395 mg
brokuły 385 mg
groszek zielony, świeży 353 mg
seler naciowy 320 mg
kalarepa 304 mg
pomidor 282 mg

 

Zegar

Kalendarium

Marzec 2024
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Imieniny