Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki Ośrodek Zdrowia " Markusy" - Jadwiga Arndt

chorobach trzustki i dróg żółciowych

Produkty wskazane Produkty niewskazane
mąka pszenna, ziemniaczana, płatki kukurydziane i owsiane,pszenne i żytnie(przy dobrej tolerancji), ryż, grysik, makarony, kiełki soi i soczewicy, kukurydza produkty gruboziarniste, zarodki pszenne, nasiona słonecznika, orzech, migdały
chleb pszenny- jasny, najlepiej czerstwy, bułki, grzanki, sucharki, pieczywo półcukiernicze (drożdżówka, chałka), biszkopty na białkach, ciasto drożdżowe, chrupki kukurydziane, chleb razowy, piernik, keks, bułki kajzerki, ciasto z owocami chleb świeży, chleb żytni, graham pszenny, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika, soi, otrąb, torty, ciasto francuskie, produkty smażone na tłuszczu( pączki, naleśniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka, biszkopty na całych jajkach
niskotłuszczowe mleko( do 2% tłuszczu), mleko odtłuszczone, maślanka( do 1/2 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana do 10% tłuszczu, kefir tłuste kakao, płynna czekolada, mleko pełnotłuste, kefir i jogurt pełnotłusty, sery zawierające dużo tłuszczu, sery typu framage, mocno przyprawione gatunki serów
chuda cielęcina, młoda wołowina, polędwica, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, królik, przy dobrej tolerancji- zając, sarna, jeleń, dzik, konina tłuste gatunki: wieprzowina, wołowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba, ozory,skórki z drobiu, mięso mocno peklowane, przypieczone, panierowane, wypiekane w tłuszczu
szynka bez tłuszczu, polędęwica, zimna chuda pieczeń, cielęcina w galarecie, wędlina drobiowa wszystkie tłuste wędliny, kiełbasy, produkty mocno wędzone i ostro przyprawione, parówki, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, kaszanka
dorsz, pstrąg, sola, mintaj, płoć, morszczuk, sandacz, okoń, płastuga, lin, młody karp, świeży tuńczyk, leszcz i karmazyn ( w umiarkowanych ilościach), raki, kraby, ryba w galarecie karp ponad 1,5 kg, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju, sum, tołpyga, pikling
świeże masło, miękkie margaryny (w kubkach), oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy- bezerukowy, oliwa z oliwek smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde (w kostce), tłuszcze kuchenne
ograniczenie żółtek jaj, jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, białko kurze jaja gotowane na twardo, jaja sadzone i jajecznica na tłuszczu i/ lub słoninie, żółtka
rosół jarski, zupa jarzynowa, ziemniaczana, krupnik, chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane z zawiesiną z mąki i mleka, zupy mleczne, sosy o małej zawartości tłuszczu tłusty rosół, sosy masłowe, zawiesiste, na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, ogórków, esencjonalne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem, ostre sosy (chrzanowy, musztardowy, grecki), sos śmietanowy
młode, soczyste: marchewka, kalarepa, dynia, kabaczek, cukinia, bakłażan, seler, pomidory i ogórki bez skórki, kalafior, rzodkiew, w ograniczonych ilościach: szpinak, rabarbar, buraki, sałata zielona, kwaszona kapusta warzywa kapustne( kapusta biała, czerwona, włoska), cebula surowa lub zarumieniona na tłuszczu, czosnek, pory, groch, fasola, soja, brukiew, rzepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, surówki z majonezem, musztardą, warzywa marynowane, solone
ziemniaki gotowane, solone, w mundurkach, puree z mlekiem, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, ziemniaki zasmażane, krążki, chipsy
dojrzałe, soczyste: jabłka pieczone lub gotowane, obrane jabłka i gruszki( przy indywidualnej tolerancji), banany, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, winogrona bez pestek, kompoty, przecier niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, daktyle, czereśnie, figi, jabłka i gruszki ze skórą, owoce marynowane, awokado, orzechy, migdały
cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodziki, kisiele, budynie, przetarte kompoty, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe słodycze( cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki), desery z używkami, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao
kawa zbożowaz mlekiem niskotłuszczowym, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowo- warzywne, napoje mleczno- owocowe, mleczno- warzywne, wody niegazowane alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, pełnotłuste napoje mleczne, wody gazowane, pepsi, coca-cola
łagodne przyprawy: sok z cytryny, liść bobkowy, zielona pietruszka, zielony koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia, ziele angielskie, w ograniczonych ilościach: ocet winny, sól, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek, anyż, goździki, przecier pomidorowy, ketchup przyprawy ostre: pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, gałka muszkatołowa, gorczyca, majonez

 

Zegar

Kalendarium

Marzec 2024
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Imieniny