chorobach trzustki i dróg żółciowych
Produkty wskazane | Produkty niewskazane |
mąka pszenna, ziemniaczana, płatki kukurydziane i owsiane,pszenne i żytnie(przy dobrej tolerancji), ryż, grysik, makarony, kiełki soi i soczewicy, kukurydza | produkty gruboziarniste, zarodki pszenne, nasiona słonecznika, orzech, migdały |
chleb pszenny- jasny, najlepiej czerstwy, bułki, grzanki, sucharki, pieczywo półcukiernicze (drożdżówka, chałka), biszkopty na białkach, ciasto drożdżowe, chrupki kukurydziane, chleb razowy, piernik, keks, bułki kajzerki, ciasto z owocami | chleb świeży, chleb żytni, graham pszenny, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika, soi, otrąb, torty, ciasto francuskie, produkty smażone na tłuszczu( pączki, naleśniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka, biszkopty na całych jajkach |
niskotłuszczowe mleko( do 2% tłuszczu), mleko odtłuszczone, maślanka( do 1/2 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana do 10% tłuszczu, kefir | tłuste kakao, płynna czekolada, mleko pełnotłuste, kefir i jogurt pełnotłusty, sery zawierające dużo tłuszczu, sery typu framage, mocno przyprawione gatunki serów |
chuda cielęcina, młoda wołowina, polędwica, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, królik, przy dobrej tolerancji- zając, sarna, jeleń, dzik, konina | tłuste gatunki: wieprzowina, wołowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba, ozory,skórki z drobiu, mięso mocno peklowane, przypieczone, panierowane, wypiekane w tłuszczu |
szynka bez tłuszczu, polędęwica, zimna chuda pieczeń, cielęcina w galarecie, wędlina drobiowa | wszystkie tłuste wędliny, kiełbasy, produkty mocno wędzone i ostro przyprawione, parówki, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, kaszanka |
dorsz, pstrąg, sola, mintaj, płoć, morszczuk, sandacz, okoń, płastuga, lin, młody karp, świeży tuńczyk, leszcz i karmazyn ( w umiarkowanych ilościach), raki, kraby, ryba w galarecie | karp ponad 1,5 kg, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju, sum, tołpyga, pikling |
świeże masło, miękkie margaryny (w kubkach), oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy- bezerukowy, oliwa z oliwek | smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde (w kostce), tłuszcze kuchenne |
ograniczenie żółtek jaj, jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, białko kurze | jaja gotowane na twardo, jaja sadzone i jajecznica na tłuszczu i/ lub słoninie, żółtka |
rosół jarski, zupa jarzynowa, ziemniaczana, krupnik, chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane z zawiesiną z mąki i mleka, zupy mleczne, sosy o małej zawartości tłuszczu | tłusty rosół, sosy masłowe, zawiesiste, na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, ogórków, esencjonalne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem, ostre sosy (chrzanowy, musztardowy, grecki), sos śmietanowy |
młode, soczyste: marchewka, kalarepa, dynia, kabaczek, cukinia, bakłażan, seler, pomidory i ogórki bez skórki, kalafior, rzodkiew, w ograniczonych ilościach: szpinak, rabarbar, buraki, sałata zielona, kwaszona kapusta | warzywa kapustne( kapusta biała, czerwona, włoska), cebula surowa lub zarumieniona na tłuszczu, czosnek, pory, groch, fasola, soja, brukiew, rzepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, surówki z majonezem, musztardą, warzywa marynowane, solone |
ziemniaki gotowane, solone, w mundurkach, puree z mlekiem, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków | frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, ziemniaki zasmażane, krążki, chipsy |
dojrzałe, soczyste: jabłka pieczone lub gotowane, obrane jabłka i gruszki( przy indywidualnej tolerancji), banany, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, winogrona bez pestek, kompoty, przecier | niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, daktyle, czereśnie, figi, jabłka i gruszki ze skórą, owoce marynowane, awokado, orzechy, migdały |
cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodziki, kisiele, budynie, przetarte kompoty, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe | słodycze( cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki), desery z używkami, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao |
kawa zbożowaz mlekiem niskotłuszczowym, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowo- warzywne, napoje mleczno- owocowe, mleczno- warzywne, wody niegazowane | alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, pełnotłuste napoje mleczne, wody gazowane, pepsi, coca-cola |
łagodne przyprawy: sok z cytryny, liść bobkowy, zielona pietruszka, zielony koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia, ziele angielskie, w ograniczonych ilościach: ocet winny, sól, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek, anyż, goździki, przecier pomidorowy, ketchup | przyprawy ostre: pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, gałka muszkatołowa, gorczyca, majonez |